Valio Oy Tampereen Meijeri

Uusi erikoismaitolinjan kylmälaitos

Suomen Teollisuuskylmä Oy oli vuonna 2014 toteuttamassa Valion Tampereen meijerin uutta erikoismaitolinjan kylmälaitosta. Kuten muut Valion Tampereen meijerin kylmälaitokset, uusikin on ammoniakkilaitos. Uuden laitoksen täytös on 1200 kg ja yhteensä ammoniakkia on 8400 kg.

Kylmäjärjestelmässä varauduttiin prosessin kaksivaiheiseen laajentamiseen. Aluksi käytössä on kaksi kompressoria, joiden tehoa säädetään taajuusmuuttajilla.

Kaikkiaan 83 neliön tilaan asennettiin kaksi 502 kW:n Sabroe SMC 108 L -kompressoria. Valion Tampereen meijerin kylmälaitos jäähdyttää prosessivettä, jota käytetään maidontuotantoprosessissa syntyvän lämmön jäähdyttämiseen.

Prosessivesi jäähdytetään vesi/propyleeniglykoli lämmönsiirtimessä ja propyleeniglykoli puolestaan ammoniakkilaitoksen vapaakiertoisessa märkähöyrystimessä. Ammoniakki lauhdutetaan kahdella ilmalauhduttimella, jotka mitoitettiin jo valmiiksi tulevalle tehonlisäykselle.

Asennus sujui ripeästi

Laitoksen asennus alkoi tammikuussa ja kesäkuun alussa oli jo valmista. Valiolla kaikin tavoin hyvin sujuneen hankkeen aikataulua kiitellään.

Suomen Teollisuuskylmällä oli kiireisellä työmaalla parhaimmillaan 10 työntekijää.