Moilasen Leipomo

Suomen suurin spiraalipakastin Moilasen leipomolle

Suomen Teollisuuskylmä Oy oli mukana toteuttamassa Pieksämäellä toimivan Moilasen leipomon ammoniakkijärjestelmän uudistamista.

Vanhan laitoksen ammoniakkitäytös oli noin 4000 kiloa. Lauhdutus toteutettiin läheisen Vangasjärven vedellä. Järjestelmä oli kyllä toimiva talvisin, mutta kesäisin matalan järven veden lämpötila nousi ajoittain liian korkeaksi. Seurauksena oli jopa tuotantoseisokkeja ammoniakkijärjestelmän liiallisen kuumenemisen vuoksi.

Kylmäaineen määrää ei ollut juurikaan tarpeen lisätä, vaikka uusitun järjestelmän kylmäteho kasvoi yli 40 prosentilla. Vanhan pakastuskoneikon teho oli 670 kW, kun se laajennuksen jälkeen on nyt 960 kW.

Uudessa ammoniakki-järjestelmässä on käytössä kaksi 800 kW:n ilmanlauhdutinta. Myös kompressoreiden öljynjäähdytys on nyt glykoli-ilmajäähdytteinen. Uudella spiraalipakastimella on viisi erillistä venttiiliryhmää, joista neljä on pakastuskäytössä ja yksi höyrystin sulatuksessa. Näin spiraalia voidaan käyttää jatkuvasti ilman keskeytystä.

Asennustyöt tuotantoa häiritsemättä

Suomen Teollisuuskylmä sopeutti omat työnsä leipomon tuotantoon. Varsinaisesti asennustyöt tehtiin katolla tuotantoa häiritsemättä. Kytkemiset ajoitettiin viikonloppuun, jolloin tuotanto on muutenkin pysähdyksissä. Seisakkien aikana kompressoreille tehtiin myös perushuollot.

Moilasen leipomon uusi spiraalipakastin on Suomen suurin. Pakastamo voi nyt toimia keskeytyksettä ja pakastaa tuotteita kaikilta kolmelta linjalta samaan aikaan. Uuden järjestelmän avulla esimerkiksi piirakkatuotanto voitiin Moilasella nostaa 4 200 kiloon eli noin 42 000 piirakkaan tunnissa.

Moilasen leipomokonserni

Moilasen perheyritys aloitti toimintansa liki 60 vuotta sitten ja on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista leipomoista. Konserni työllistää nykyisin noin 130 työntekijää.

Yritys sijaitsee Naarajärven rannalla Pieksämäen kunnassa kahdessa erillisessä leipomorakennuksessa. Moilasen tuotteita toimitetaan kotimaan lisäksi Pohjoismaihin sekä muutamiin Euroopan maihin. Yritys aloitti gluteenittomien tuotteiden valmistuksen jo 1985 ja on tällä sektorilla alan markkinajohtaja Suomessa.

Yritykseen voi tutustua tarkemmin heidän kotisivuillaan www.moilas.fi.